Vysoké Pole 8. – 10. 9. 2017

palis33.rajce.idnes.cz/Vysoke_Pole_8._-_10._9._2017/

    Ta pětasedmdesátka na pozvánce nebyla výročím  někoho z  Focx cars clubu . Je to uplynulá doba od atentátu na Heydricha a na fotce byl mercedes po zásahu Kubišovou bombou. Všichni ze školy víme, jak to dopadlo a pokračovalo. Všichni si dnes ale neuvědomují, že  takové omleté termíny jako svoboda, demokracie nejsou samozřejmostí, ale musí se o ně starat každý z nás a každý den.  I dnes u nás jsou pacholci usilující o uchvácení moci a každá totalita je nejhorší strašák pro obyčejného člověka. Proto ta připomínka s klubem vojenské historie.

     Vysoké Pole, imaginární vesnice ukrývající spojeneckého výsadkáře, je přepadena komandem, po něm pátrajícím. Samozřejmě je zatčen a vesnice musí být potrestána. Muži zvlášť, ženy zvlášť. Komando seřadí muže do pochodového útvaru a opouštějí vesnici. Na vybraném místě je každý pátý zastřelen. UFF… Nakonec jsem byl rád, že jsem byl čtvrtý. Až příliš naturalistické štěkání těžkého kulometu tak blízko. Člověk si ani zdaleka nedovede představit válečnou skutečnost. Komando nakonec ustoupí a z kouře dýmovnice se objeví spojenecká zásobovací jednotka s uzenou kýtou. Jediné co padlo je 14 kilo vepřového. Zaplať bůh.

     Na place je připravena vynikající skupina “Z-band” a sraz začíná. Skladba za skladbou, tanec za tancem, rozhovor za rozhovorem, přijeli ti, co si mají co říct. Kapela už dávno odjela a poslední pivo ještě není dopito. Zítra je ale taky den.

     Sobotní ráno nás vítá vysokou oblačností, která se má v průběhu dne rozpustit. Do Zvole to je 42 km, nejen po pětatřicítce , ale i po trojkách a místy až pětkách našeho a sousedního kraje. Jak kdo chce. Sraz ve Zvoli je na jedenáctou. Muzeum je opravdu utajené. Obyčejný vesnický domek na obyčejné vesnické ulici. Přes plot je vidět malý přívěsný vozík s rezatou nápravou. Oči všech se přivírají  nedůvěrou. Vstupujeme do dvora a oči se rozšiřují. Jeden vyprošťovací speciál vpravo, druhý v jiném stupni renovace vlevo. Před námi vstup do haly, za ní druhá. Neskutečná sbírka. Dveře si tu podávají pozvané návštěvy z celého světa.

     Na Vysokém Poli však čeká další program. Nepřijely jen US CARS, ale i motorky a ostatní veteráni. Oběd, představení aut a jejich příběhy, poháry. Blíží se večer a sním vystoupení naší dvorní kapely The Pink Panthers. Mají letos dvacáté výročí existence. Dostávají malý dárek. Fotoplátno, kde je celá kapela v kabriu De Soto r.1956 našeho kamaráda ze Sev. Moravy.

     No, večer jak má být. Opět jsme sraz pořádali spolu s Boxerem Morava Historik, zvlášť s jeho předsedou Mgr. T. Kunštátským. Samozřejmě přiložili ruku (i peněženku) k dílu členové a přátelé  FOX CARS CLUBU.  Díky všem.

PS:  sezona nekončí, ještě bude Sárovec